jednoduché sestavení
velká plocha pro grilování
povrch grilu se čistí jednoduše otřením
možnost položení na stůl či použití stojanu (nohy)
dostatečný výkon
odvod tuku a jeho nepřepalování na topné spirále
regulace teploty a teploměr zabudovaný v poklopu
plastové části
na stojanu se trochu viklá
při použití na stole se nedá poklop zavěsit a je nutné jej někam odložit
zavěšení poklopu je při velikosti grilu trochu "přes ruku"
nejsem si zatím jistý, zda je rozpálení grilovací plochy rovnoměrné po celé ploše
hůře se přenáší
misku na odkapaný tuk nelze vyjmout bez manipulace s grilovací deskou / termostatem
Přečíst celou recenzi
Gril Steba VG 350 jsem zvolil jako kompromis mezi cenou a výkonem - porovnával jsem zejména s grily Weber. Také jsem měl již zkušenost s menším modelem VG 250, ale proti němu jsem chtěl větší gril s vyšším výkonem.
Bohužel musím konstatovat, že kvalita konstrukce byla u menšího VG 250 lepší.
U grilu Steba VG 350 jsem byl v první chvíli velmi překvapen, když jsem zjistil, že se jedná v podstatě o plastovou vanu, na kterou je položena kompaktní grilovací deska se zabudovanou topnou spirálou. Nic se nemontuje, nijak nefixuje - pouze se položí do sebe. Určitě je to velmi jednoduchá instalace, ale bohužel trochu stěžuje například přenášení grilu i se stojanem, protože chytnete-li gril za madla, zvednete pouze samotný gril bez stojanu. Gril pak takto můžete položit třeba na stůl. Tam pak ale zase vznikne problém s tím, že zatímco na stojanu lze víko grilu pověsit na hranu grilovací plochy, v případě položení grilu na stole to možné není a musíte hledat místo na odložení poklopu. Samotné zavěšení poklopu na gril je při jeho velikosti trochu "přes ruku" a vyžaduje dost prostoru za grilem (nemůže být hned u zdi apod), ale je to spíše otázkou cviku.
Grilovací plocha je veliká, teflon se jednoduše čistí otřením ubrouskem. Bude jen otázkou, jak dlouho teflon vydrží. Výkon topného tělesa se zdá být dostatečný, gril se zahřeje na maximum cca za 8 minut. Regulace teploty na termostatu je plynulá s vyznačením stupnice 1 - 10.
Dobře funguje odvod přebytečných tuků skrze odtokové otvory, který odkapává do misky umístěné pod deskou. Nemůže se stát, že by se tento tuk dostal na topnou spirálu, takže se nic nepřepaluje a zbytečně nekouří a nesmrdí. Vyjmutí misky, která je pod grilem opět jen položena, představuje nadzvednutí a odložení celé grilovací desky, což úplně praktické není. A pozor - pokud použijete přiloženou fixaci na termostat, desku nenadzvednete aniž byste termostat odpojili.
Celá konstrukce grilu není 100% stabilní - jedná se o nohu jako od kancelářské židle s nasazenými plastovými částmi, ty se opět nijak nefixují. Na druhou stranu na to, jak je to řešené se (zatím) konstrukce nijak nekymácí a ona nestabilita je tvořena pouze jakousi "vůlí" v sobě volně položených částí.
Na konec ještě možná zmíním, že na černém matném poklopu jsou hodně vidět nečistoty způsobené prskáním grilovaných věcí či jeho nedůsledném čištění. Ale to je jen vizuální detail.
I přesto, že jsem popsal poměrně dost "nedostatků" grilu, je pro mě jeho nákup dobrou volbou - jak jsem uvedl na začátku - v poměru cena / výkon.