Kombucha násada Stevikom 150 g
Stevikom 150 ml 150 g Stevikom
STEVIKOM - NÁSADA PRO VÝROBU KOMBUCHY
Kombucha není houba, nýbrž symbióza kultur kvasnic, laktobacilů, kvasinek a bakterií. Kombucha roste v čaji, kde je podporována kofeinem, theobrominem a theofylinem, ovšem je možné ji připravit i v bylinných čajích. Na povrchu čaje vytváří celuózový fungus – mateční houbu od které se později oddělují houby dceřiné – houba se množí.
Kombuchu mohou využívat děti...
Kombucha není houba, nýbrž symbióza kultur kvasnic, laktobacilů, kvasinek a bakterií. Kombucha roste v čaji, kde je podporována kofeinem, theobrominem a theofylinem, ovšem je možné ji připravit i v bylinných čajích. Na povrchu čaje vytváří celuózový fungus – mateční houbu od které se později oddělují houby dceřiné – houba se množí.
Kombuchu mohou využívat děti od 3 let. Doporučuje se pít 1 skleničku ráno na lačno a 2 během dne před jídlem. Z počátku může pití kombuchy vyvolávat nelibé pocity v oblasti žaludku, tento stav je dočasný a zmírníme ho podáváním kombuchy po jídle.
Stručný návod na přípravu domácí kombuchy:Navod_na pripravu_domaci_kombuchy
Co potřebujeme:
Čaj černý nebo zelený – množství 2-8 g litr,
doporučujeme černý čaj: Darjeeling Himalaya nebo Cejlon
doporučujeme zelený čaj: Vietnam Tra Nam Sao OP nebo Gunpowder special - Zhu Cha
Cukr řepný nebo třtinový – množství 80 g litr.
Nádobu na kvašení kombuchy nejlépe skleněnou.
Kombuchovou násadu
Postup:
Uvařte množství čaje, které chcete kvasit, rozmíchejte v něm cukr a nechte ho vychladnout na teplotu kolem 30°C
Po vychladnutí položte fungus kombuchy na povrch čaje a přidejte nálev, ve kterém byl.
Zakryjte prodyšným textilním ubrouskem, umístěte na stinném místě s teplotou přibližně 21 – 24°C a nechte kvasit dle Vaší chuti cca 7 – 20 dnů. Během této doby ochutnáváme brčkem, zda nápoj dosáhl požadované chuti.
Po dokvašení dle Vašich představ vyjměte fungus, který se rozrostl, uložte jej do nádoby a zalijte trochou hotové kombuchy pro další použití.
Kombuchu přelijte přes cedník do lahví a můžete ji pít.
Po dobu kvašení, by se v místnosti nemělo kouřit ani být jiné pachy. To má velký vliv na chuť. Rovněž by kombucha neměla být v nádobách z hliníku a dalších kovů, kromě kvalitního nerezu. Pro výrobu kombuchy lze použít i různé druhy bylin. Hotová kombucha nesmí být ohřívána nad 50°C. Po vícenásobném použití se může měnit chuť nápoje, neboť kombucha stárne.
Kombucha je nesmrtelná, při dobré péči Vám bude dávat neustále nové dceřiné kombuchy.
Složení:
Fungus kombuchy v nálevu živé kombuchy pro domácí přípravu kombuchy.
Upozornění:
Skladujte při teplotě do 25°C, nevystavujte přímému slunečnímu záření. Fotografie je pouze ilustrační. Ve skutečnosti se nádoba násady může lišit.
Země původu:
Česká republika
Náš tip:
Podrobný návod na přípravu domácí kombuchy si můžete stáhnout. Nebo si již připravenou kombuchu u nás zakoupit.
Další informace o naleznete v článku Kombucha: Vytvořte si vlastní fermentovaný zázrak doma!