Grizly Fazole červená ledvinka 1000g
Grizly 1000 g fazole
GRIZLY Fazole červená ledvinka 1000 g
Administrativní zařazení: Luštěnina
Složení: Fazole červená ledvinka 100%
Země původu: Ukrajina
Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě.
Balení: Znovuuzavíratelný PP obal nebo vakuováno v PP obalu (během přepravy může dojít k rozvakuování, které neovlivní kvalitu)
Vlastnosti a výhody: U nás se setkáváme především se semeny fazolu obecnéh...
Administrativní zařazení: Luštěnina
Složení: Fazole červená ledvinka 100%
Země původu: Ukrajina
Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě.
Balení: Znovuuzavíratelný PP obal nebo vakuováno v PP obalu (během přepravy může dojít k rozvakuování, které neovlivní kvalitu)
Vlastnosti a výhody: U nás se setkáváme především se semeny fazolu obecného, který se pěstuje v mnoha odrůdách, jejich semena se liší barvou, tvarem a velikostí. Nejčastěji můžeme najít tyto druhy fazolí: bílé drobné a velké jumbo, černé, černé oko, červené, adzuki, pinto, mungo a další. Fazole jsou bohaté na kvalitní rostlinné bílkoviny a hlavně tvoří zásobárnu vitamínů a minerálních látek. Obsahují velké množství vápníku a draslíku a vyšší množství kyseliny listové, ale také fosfor, hořčík, jód a železo, niacin i provitamín A. Jsou dobré na srdce, krevní oběh a vysoký krevní tlak. Díky obsahu vlákniny pomáhají regulovat funkci střev. Jsou vhodné pro diabetiky. Fazole se také pěstují na lusky či klíčky, které však řadíme do zeleniny.
Použití: Před kuchyňskou úpravou je nutné fazole předem namočit do vody na 10 - 12 hodin (přes noc). Poté vodu vylijeme, fazole propláchneme a vaříme v nové vodě 90 minut, případně 20 minut v tlakovém hrnci. Pro snížení nadýmavosti doporučujeme ještě přidat bylinky jako například: saturejku, kmín, fenykl, kurkumu, koriandr nebo majoránku. Fazole je možné také naklíčit, čímž ještě zvýšíme stravitelnost kvalitních rostlinných bílkovin a obohatíme se navíc o další vitamíny a minerální látky. Z fazolí můžeme také vyrobit chutné pasty anebo zajímavé saláty. Hodí se do polévek, omáček nebo jako zdravá příloha.
Více informací o luštěninách a jejich vlastnostech si můžete přečíst v našem medvědím blogu. Zajímavé recepty a nápady také naleznete v našem magazínu.
Fazole červená ledvinka je větší, má tvar ledvinky, červenou až hnědou barvu a po uvaření do měkka získávají jemně nasládlou chuť. Má svoji tradici především ve Střední Americe, ale také v Africe. U nás k nejznámějším pokrmům patří určitě Mexické Chilli con carne.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota:
1 242 kJ / 297 kcal
Tuky:
1,4 g
z toho nasycené mastné kyseliny:
0,2 g
Sacharidy:
36,9 g
z toho cukry:
2,1 g
Vláknina
15 g
Bílkoviny:
22,1 g
Sůl:
0,01 g
Alergeny: Lepek, Korýši, Vejce, Ryby, Arašídy, Sója, Mléko, Skořápkové plody, Celer, Hořčice, Sezam, Oxid siřičitý a siřičitany, Vlčí bob, Měkkýši