Bylík Mandlová mouka 300 g
Bylík 300 g
Mandlovou mouku používáme hlavně při pečení, do dortů a cukroví, do krémů, dezertů, můžeme z ní vyrábět i mandlové mléko a domácí marcipán, makronky. Mouka je vhodná pro sladké pečení a cukrářskou výrobu, stejně tak s ní lze nahradit částečně běžnou mouku. Mandlová mouka se vyrábí z loupaných (blanšírovaných) nebo neloupaných sladkých mandlí. Nejdříve se lisováním zbaví tuků (oleje) a následně se ...
Mandle jsou velmi oblíbenou a lahodnou pochutinou a ingrediencí už po několik tisíciletí. Jsou ale také lékem, bohatým přírodním zdrojem látek, nezbytných jak pro zdraví, tak pro krásu. Mandle jsou bohaté na minerální látky. Mají vysoký obsah hořčíku, vápníku, draslíku, železa a zinku. Dále obsahují celou řadu nezbytných vitaminů, např. vitamin E a vitaminy skupiny B (riboflavin, thiamin, kyselinu listovou). Vysoký obsah hořčíku spolu s vitaminy skupiny B a zinkem dodají našim vlasům pružnost a lesk, nehtům pevnost a pleti zdravě vyhlížející vzhled. Hořčík také napomáhá tělu efektivně využít vápník, který je nezbytný pro naše kosti, zuby, srdce a imunitu organismu. Vysoký obsah železa v mandlích je tím pravým pro podporu krvetvorby, tedy i lidé trpící chudokrevností by je měli zařadit do svého jídelníčku. Mandlím se dále přisuzuje schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi a upravovat krevní tlak. Mandle obsahují také řadu antioxidantů, které naše tělo chrání před volnými radikály. Jsou proto mimo jiné považovány za přírodní prevenci nádorového bujení. Bylinář Pavel Váňa ve své knize uvádí, že už denní dávka 3–4 sladkých mandlí je účinnou prevencí těchto onemocnění. Odborné výzkumy prokázaly i pozitivní působení u lidí trpících diabetes a preventivní účinky v případě Alzheimerovy choroby. Antioxidanty chrání naše cévy a srdce před degenerací a předčasným stárnutím. V neposlední řadě mandle obsahují pro zažívací trakt prospěšnou vlákninu.